Godkendt
Satspuljeprojektet om Danmarks første demensvenlige lokalsamfund er så småt ved at nå enden. Projektperioden, som startede 1. november 2017, udløber 31. december 2019.
Selvom en del er gået anderledes end forventet, er der kommet en masse brugbare erfaringer og viden ud af projektet, samt en masse gode initiativer og løsninger, som gør det lettere og mere værdigt at være borger med demens.
Erfaringer med og metoder til at udvikle et demensvenligt lokalsamfund er beskrevet i vedhæftede materiale – ”Den generiske model for et demensvenligt lokalsamfund”. I denne sammenhæng betyder generisk, at modellen med mindre tilpasninger vil kunne anvendes alle, eller de fleste andre, steder.
Modellen er udarbejdet af Syddansk Universitet, som har fulgt og evalueret projektet. Den skal bruges til inspiration til andre lokalsamfund rundt om i kommunen, såvel som hele landet.
Ud over det, er der allerede andre lokalsamfund i kommunen, som har taget demensvenligheden til sig.
Desuden har projektet mundet ud i, at man i Skovlund og Ansager, som er Danmarks første demensvenlige lokalsamfund, har etableret en forening kaldet Demensgruppen, som agter at fortsætte initiativet som en selvejende institution. Gruppen er bl.a. i gang med at lave udkastet til en offentlig sansehave tæt på plejecenteret, som både kan bruges af demensramte og andre interesserede. Gruppen er også ved at finde varige løsninger på frivillige træningstilbud til demensramte og arbejder med løbende informationsaftener om emnet.
På mødet deltager udviklingskonsulent Mette Fuglsang Larsen, som vil præsentere den generiske model, samt øvrige erfaringer fra projektet.
Der opleves generelt en stor interesse for projektet og det har medvirket til, at der er kommet en større efterspørgsel efter viden om demens fra civilsamfundet.
Ingen
Kommunalfuldmagten
Ingen
Ældrerådet til orientering
Forvaltningen anbefaler,
at orienteringen tages til efterretning
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Budgetforlig 2020 indeholder en beslutning om, at der inden 1. juni 2020 skal gennemføres en analyse af Ældre- og Sundhedsområdet med fokus på arbejdstilrettelæggelsen og forholdet mellem antallet af medarbejdere og de faktiske arbejdsopgavers omfang.
Analysen af Ældre- og Sundhedsområdet vil omfatte de fire ældreområder og Sygeplejen.
I analysen vil der blive lagt vægt på en omfattende medarbejderinddragelse. Herudover vil det blive forsøgt at foretage sammenligninger med andre kommuner – fx af normeringer på plejehjem.
Som bilag er der vedhæftet en skitse til et kommissorium.
Ingen
Ingen
Kommunalfuldmagten
Ingen
Ingen
Forvaltningen anbefaler,
at udkast til kommissorium for analyse af ældre- og sundhedsområdet godkendes.
Analysen af Ældre- og Sundhedsområdet godkendes med følgende bemærkning:
Relevante dele fra vikaranalysen indarbejdes i analysen af Ældre- og Sundhedsområdet.
Analysen målrettes organiseringen og arbejdstilrettelæggelse i de enkelte enheder, herunder kulturens betydning for arbejdsmiljøet.
Udvalget får en mundtlig orientering primo 2020.
Sygeplejen i Varde Kommune oplever en voksende opgavemængde.
Dette skyldes både den demografiske udvikling, hvor antallet af ældre stiger, men også at kravene til det nære sundhedsvæsen er under konstant udvikling, idet nye samarbejdsaftaler med Regionen løbende byder Sygeplejen at tage nye opgaver ind.
Sygeplejen er derfor nødt til at forholde sig til, hvordan opgaverne løses med det mindst mulige ressourceforbrug og om der er mulighed for, at borgeren kan blive selvhjulpen.
Et øget brug af sygeplejeklinikker er afgørende for at Sygeplejen kan drives så effektivt som muligt. Hvis borgerne kan komme til klinikken, fremfor at Sygeplejen kører ud til borgeren, kan en langt større del af sygeplejerskens arbejdstid bruges der hvor den gør mest nytte, nemlig sammen med borgerne.
Desuden forbedres sygeplejerskens arbejdsmiljø, og ofte kan behandlingen foregå mere effektivt og optimalt, fordi man på klinikken har adgang til bedre udstyr og optimale hygiejnemæssige rammer.
Samtidigt er det for mange borgere en fordel, at de kan booke den tid, der passer ind i deres dagligdag, og at de slipper for at tilpasninger og forberedelser i hjemmet, når sygeplejen modtages på en klinik. Der er også et socialt element i besøg i klinikken, da borgerne kommer ud af eget hjem, og møder andre borgere i klinikken.
Sygeplejen har klinikker i Nørre Nebel, Oksbøl, Varde, Helle og Ølgod.
En forudsætning for at Sygeplejen kan behandle flere borgere i klinikkerne er dog, at det bliver muligt at stille krav til, at borgerne møder ind på klinikken, hvis borgeren er mobil.
I dag er det et tilbud at borgeren kan modtage sygepleje i klinik, og mange borgere ønsker derfor fortsat sygepleje i hjemmet.
Der lægges op til, at fremadrettet skal sygepleje som udgangspunkt leveres i en sygeplejeklinik, medmindre det ikke er optimalt i forhold til borgerens samlede situation, eller borgeren ikke er mobil.
For at sikre at den enkelte sygeplejerske har et konkret redskab til at vurdere hvordan og hvor sygeplejen skal leveres, er der udarbejdet et udkast til ”kriterier for levering af sygepleje”.
Borgeren skal selv betale transporten til klinikken.
Kriterierne for levering af sygepleje, er udarbejdet efter dialog med andre kommuner, og serviceniveauet læner sig således op af det man ser andre steder.
Erfaringen fra andre kommuner viser, at processen med at få flere borgere til at modtage sygepleje i klinikker kræver et solidt benarbejde, og at det er vigtigt at både praktiserende læger, regionen og den samlede kommunale organisation er oplyst om, og støtter op omkring processen.
En godkendelse af kriterierne, vil derfor blive fulgt op af informationskampagner målrettet borgere og fagpersoner.
Når brugen af sygeplejeklinikker øges fremadrettet, vil det sandsynligvis blive nødvendigt at udvide og optimere faciliteterne.
Ingen
Sundhedslovens § 138
Økonomien i sygeplejen er presset, som følge af en støt voksende opgavemængde som følge af den demografiske udvikling.
Når borgerne møder ind i sygeplejeklinikkerne, er der mulighed for væsentlige driftsoptimeringer i sygeplejen. En sygeplejerske der leverer sygepleje i en klinik, kan levere ca. 50% mere borgertid, end en sygeplejerske der besøger borgeren i hjemmet.
De ressourcer der kan frigøres ved øget brug af klinikker, skal bruges til at løse den voksende opgavemængde. Alternativt vil der skulle tildeles yderligere ressourcer til driften i Sygeplejen.
Ældrerådet
Forvaltningen anbefaler,
at kriterier for levering af sygepleje godkendes
at forslaget sendes i høring i Ældrerådet forinden endelig godkendelse i udvalget.
Udvalget godkender anbefaling med følgende bemærkning:
Forslaget sendes også i høring hos Handicaprådet forinden endelig godkendelse i udvalget.
I perioden ultimo 2018 til ultimo 2019 har kommunen tilbudt demensramte borgere og deres pårørende anonym juridisk og økonomisk rådgivning, finansieret af satspuljeprojektet:
’Rådgivnings- og aktivitetscenter’.
I en intern undersøgelse fra 2016 blev det konstateret, at der blandt borgere var et stort ønske om at kunne få hjælp og vejledning om juridiske og økonomiske forhold, da det ofte kan være et enormt komplekst landskab at navigere i, oveni håndteringen af en demenssygdom. Derudover har demenssygdommen også for nogle familier store økonomiske konsekvenser, bl.a. på grund af tabt arbejdsevne, indflytning i plejebolig, men også juridiske anliggender som fremtidsfuldmagter og værgemål.
Tilbuddet har været velbesøgt. I årets første 4 måneder benyttede 18 personer sig af tilbuddet. Herefter stoppede registreringen af antallet af deltagere. Der var knap så mange borgere, som opsøgte tilbuddet hen over sommermånederne, men siden september har det igen være godt besøgt.
Et estimat på antallet af borgere, som benytter tilbuddet om åben, individuel rådgivning er 40-50 personer pr. år.
Derudover har kommunen i samarbejde med hhv. Demensgruppen i Skovlund-Ansager, som laver Danmarks første demensvenlige lokalsamfund, og FOF Sydvest afholdt fællesarrangementer om fremtidsfuldmagter og værgemål. Her har 80 borgere deltaget fordelt på 2 aftener. Der afholdes endnu et arrangement i Helle Hallen 20. november 2019. Her er indtil nu 32 deltagere tilmeldt.
Med andre ord er interessen stor og det vurderes, at der fortsat er et udækket behov, som løbende vil være stabilt.
I perioden januar-april 2019 registrerede vi tilfredshed med tilbuddet. Registreringen viser, at der har været stor tilfredshed med tilbuddet (se bilag).
Ved årets udgang udløber satspuljemidlerne til at finansiere tilbuddet. Der ønskes derfor en drøftelse af, om tilbuddet skal fortsætte, som et permanent tilbud i kommunen.
Rådgiverteamet består af en demenskonsulent, en medarbejder fra Borgerservice, tidligere seniorkonsulent i Varde Kommune med stor juridisk indsigt, samt en uvildig økonomisk rådgiver.
Tidligere seniorkonsulent John Erling Iversen og udviklingskonsulent Mette Fuglsang Larsen deltager under sagens behandling.
Det vurderes, at der er et permanent behov for juridisk og økonomisk rådgivning til borgere og pårørende med demens.
Der er tale om et tilbud, som andre målgrupper også kan have gavn af.
Ingen
Kommunalfuldmagten
Den årlige udgift til at opretholde tilbuddet beløber sig til 150.000 kr.
Ældreråd til orientering
Forvaltningen anbefaler,
at tilbuddet om juridisk og økonomisk rådgivning videreføres og gøres permanent,
at finansieringen sker af de 2 mio. kr., som udvalget ved budgetlægningen har fået til rådighed til prioritering.
Godkendes med følgende bemærkning:
Udvalget ønsker, at forvaltningen sammentænker tilbuddet med tilbud fra interesseorganisationer, således at ordningen kan fremtidssikres.
Midler fra puljen ’Bedre bemanding i Ældreplejen’ udgør 5.136.000 kr., der kan anvendes til ’et løft af Ældreområdet til en bedre bemanding i Hjemmeplejen og på plejehjem’.
Puljen til ’Bedre bemanding i Ældreplejen’ overgår fra 2022 til at blive fordelt og udmøntet gennem de generelle bloktilskud. Kommunen skal indtil da indsende en redegørelse til Ældre- og Sundhedsministeriet, hvori det dokumenteres, at midlerne anvendes til de anførte formål.
Tilførsel af så mange midler giver muligheder for strategiske overvejelser om udvikling af Ældreområdet. Disse overvejelser skal ses i sammenhæng med øvrige midler, som udvalget råder over, herunder omstillings- og demografipuljen og den pulje på 2 mio.kr., der er tilført med budgetforliget for 2020.
Forvaltningen har udarbejdet en række forslag til anvendelse af midlerne. Disse er en videreførelse af allerede igangsatte initiativer, som er beskrevet i vedhæftede bilagsmateriale.
Tabel 1. Forslag til anvendelse af Puljen til Bedre bemanding i Ældreplejen 2020
Forslag | Beløb |
Forøgelse af normering i aftenvagt på plejehjem | 2.555.890 kr. |
Ansættelse af sygeplejersker på plejehjem | 2.286.370 kr. |
Løn i forbindelse med træning i arbejdstiden | 263.740 kr. |
Administration af puljen. | 30.000 kr. |
Puljen til Bedre bemanding i Ældreplejen i alt | 5.136.000 kr. |
Det vurderes, at der med midler fra puljen til ’Bedre bemanding i Ældreplejen’, er mulighed for at skabe bedre kvalitet for ældre, at fremme medarbejdernes arbejdsmiljø, at styrke den faglige kvalitet og at gennemføre initiativer, som kan være med til at begrænse udgiftsstigninger som følge af det stigende antal ældre.
Ingen
Kommunalfuldmagten
Ingen
Ældrerådet
Forvaltningen anbefaler,
at forslaget sendes i høring i Ældrerådet inden prioritering af midlerne godkendes.
Godkendt
Siden 2018 er der blevet arbejdet på at udrulle ”Bevægelse på Arbejdspladsen” til alle arbejdspladser på ældreområdet. Udrulningen sker over en periode på tre år – fra 2018 til udgangen af 2020.
Baggrunden for indsatsen er, at medarbejdere i ældreområdet har et job der slider på fysikken. ”Bevægelse på Arbejdspladsen” er med til at opbygge medarbejdernes fysik, så kroppen bedre kan klare fysiske belastninger i arbejdet. Hertil kommer at det er veldokumenteret, at et flertal af medarbejdere i ældresektoren ikke deltager i fysisk aktiviteter i fritiden. Tilbud om bevægelse netop på arbejdspladsen er en unik måde at nå målgruppen med et bredt sundhedstilbud.
På nuværende tidspunkt er ”Bevægelse på Arbejdspladsen” igangsat i tre af de fire ældreområder og på Hjælpemiddeldepotet. Indsatsen vil blive udrullet i Ældreområdet Øst i 2020.
Projektet ledes af to deltidsansatte projektmedarbejdere, hvoraf den ene også er fysisk træner. Herudover er der ansat yderligere en træner på deltid.
I de første 18 uger modtager arbejdspladserne lønkompensation for den tid, medarbejderne bruger på træningen.
De foreløbige erfaringer er gode. De fleste steder er det lykkedes at opnå en ganske høj deltagelsesprocent – for medarbejdere der arbejder i dagtimerne. Der arbejdes på at finde gode løsninger for at få medarbejdere, der arbejder om aftenen og natten til at indgå i træningen.
Træningen foregår på alle fysiske lokationer, hvor medarbejdere møder ind. På hver lokation er der typisk flere træningstidspunkter i løbet af en uge – afhængig af arbejdspladsens størrelse.
I starten blev der opereret med træningssessioner på én time. Nu trænes der en halv time de fleste steder.
Udover den fysiske træning står de to projektmedarbejdere for såkaldte ”Inspirationsdage”, som er dage hvor medarbejdere kan møde op og få rådgivning og afklaring om en meget bred vifte af emner: Målinger som BMI og fedtprocent, balancetest, stresstest, udarbejdelse af individuelle træningsprogrammer og vejledning til mere bevægelse i hverdagen. Derudover ydes der vejledning i forhold til stress, mental sundhed, kost, kommunens øvrige tilbud (fx i Center for Sundhedsfremme), rygestop, pårørendegrupper og –vejleder, supervision mv.
Projektmedarbejderne Christina B. Møller og Karina Berg deltager under sagens behandling.
Det er forvaltningens vurdering, at Varde Kommune med ”Bevægelse på Arbejdspladsen” tilbyder SOSU-medarbejdere et bredt og kvalificeret sundhedstilbud. Et tilbud som retter sig både mod den fysiske og mentale sundhed. Tilbuddet bidrager væsentligt til, at Varde Kommune på ældreområdet bliver en ombejlet arbejdsplads, der sammenlignet med andre arbejdspladser opnår en fordel i rekrutteringen af medarbejdere, og at vi får lettere ved at fastholde disse. Denne vurdering understøttes af interviews, der for nyligt er foretaget blandt medarbejdere. Det er også forventningen, at Bevægelse på Arbejdspladsen kan medvirke til, at sygefraværet – alt andet lige – bliver mindre.
Projektet følges af PenSam – som er den pensionskasse, hvor SOSU-medarbejdere typisk har deres pensionsopsparing – og af SDU samt FOA. De tre nævnte parter indgår i en følgegruppe for projektet.
Ingen
Kommunalfuldmagten.
Udgiften ved drift af ”Bevægelse på Arbejdspladsen” i 2020 bliver på 1,4 mio. kr. En del af disse midler foreslås finansieret for det første af Omstillings- og demografipuljen (524.000 kr.); for det andet af Puljen til bedre bemanding i ældreplejen (264.000 kr.); og for det tredje af den pulje på to millioner kroner, som udvalget ved budgetforliget har fået til prioritering indenfor udvalgets område i 2020 og følgende år (620.000 kr.).
Om økonomien: Se i øvrigt andre sager der er på dagsordenen til dette møde.
Udgiften til at drive ”Bevægelse på Arbejdspladsen” bliver betydeligt mindre i 2021 og følgende år. Dels fordi der efter projektperioden ikke længere gives lønkompensation til arbejdspladserne for de medarbejdere, som træner. Dels fordi omfanget af projektledelse og timer til ansatte trænere kan begrænses.
Det vil i løbet af 2020 – men ikke før – være muligt at opstille et budget for ”Bevægelse på Arbejdspladsen” fra 2021 og frem.
Fælles-MED til orientering.
Forvaltningen anbefaler,
at orienteringen tages til efterretning.
Udvalget tog orientering til efterretning under forudsætning af punkt 301 godkendes.
Udvalget bemærker, at tilbuddet kun omfatter personalet i hjemmeplejen og på plejecentre.
I budgetforliget for 2020 blev der afsat en pulje på to millioner, som Udvalget for Social og Sundhed kan prioritere til tiltag indenfor ældreområdet.
I budgetforliget blev det også besluttet at nedlægge Showroom for Velfærdsteknologi. Det foreslås, at en del af puljen på to millioner anvendes til at videreføre og opgradere Showroom for Velfærdsteknologi.
Showroomet drives af Hjælpemiddeldepotet og er et tilbud til borgerne og foreninger om information og inspiration til løsninger, som kan gøre hverdagen lettere, når man bliver mærket af fysiske eller kognitive begrænsninger.
Showroom for velfærdsløsninger har været i fuld drift i cirka to år.
Showroomet viser en bred vifte af små og store løsninger. Alt fra alarmer, store og små redskaber, indretning af køkkener til badeværelsesløsninger.
Showroomet har været en stor succes med mange besøgende i åbningstiden, og der er også mange, som har henvendt sig for en personlig rundvisning. Derudover har der været mange foreninger og grupper, som har henvendt sig for en rundvisning. Der er en stigende efterspørgsel på rundvisninger fra foreninger og grupper. Derfor er der et stort ønske om at kunne opnormere den medarbejder, der er ansat Showroomet fra 25 til 30 timer. Herudover er der behov for at udvide viften af produkter, der vises i Showroomet.
Det er forvaltningens vurdering, at Showroomet tjener sit formål: At besøgende inspireres til selv at anskaffe sig hjælpemidler, hvilket betyder at man bedre kan håndtere sit daglige liv trods begyndende skavanker, og at efterspørgslen efter ydelser fra det kommunale ældreområde begrænses.
Ingen
Kommunalfuldmagten.
Forslaget indebærer, at der fremover afsættes 400.000 kr. til Showroom for Velfærdsteknologi. I dag er budgettet på 300.000 kr.
Udgiften finansieres af den pulje på to millioner, der i budget 2020 er afsat til prioritering på ældreområdet.
Ældrerådet.
Forvaltningen anbefaler,
at der i budget 2020 afsættes 400.000 kr. til drift af Showroom for Velfærdsteknologi,
at udgiften finansieres af den pulje på to millioner, der afsat til prioritering på ældreområdet,
at forslaget sendes til høring i Ældrerådet inden udvalgets endelige godkendelse.
Udvalget anbefaler at showroomet jf. forliget nedlægges, men forvaltningen opfordres til dialog med de private aktører/andre kommuner/interesse organisationer omkring evt. videreførelse.
Budgetforlig 2020 indeholder en beslutning om, at der er afsat en pulje på to mio. kr., som udvalget kan prioritere til tiltag indenfor Ældreområdet.
En del af puljen på to mio. kr. kan med fordel anvendes i et strategisk investeringsperspektiv. Det vil sige på tiltag, som har en rehabiliterende effekt.
Forvaltningens bud på rehabiliterende tiltag:
Det vurderes, at i bedste fald vil de rehabiliterende tiltag have så stor en udgiftsbegrænsende effekt, at de efter kort tid har finansieret sig selv, og herefter kan finansieres indenfor driftsenhedernes budgetter.
Men økonomien i driftsenhederne på Ældreområdet er så presset, at gennemførelse af tiltagene i en startfase vil kræve, at der findes finansiering udenfor driftsenhedernes budgetter.
Ingen
Kommunalfuldmagten
Ingen
Ældrerådet
Forvaltningen anbefaler,
at der af puljen på to millioner afsættes følgende beløb:
- 620.000 kr. til Bevægelse på Arbejdspladsen,
- 150.000 kr. til juridisk og økonomisk rådgivning på demensområdet,
- 400.000 kr. til videreførelse og opgradering af Showroom for Velfærdsteknologi.
at der arbejdes videre med rehabiliterende tiltag, og at disse forelægges for udvalget, når der er udarbejdet gennemarbejdede forslag.
at forslagene sendes til høring i Ældrerådet inden endelig godkendelse i udvalget.
Udvalget sender forslagene til høring med følgende ændringer inden endelig godkendelse:
at der af puljen på to millioner afsættes følgende beløb:
- 620.000 kr. til Bevægelse på Arbejdspladsen,
- 150.000 kr. til juridisk og økonomisk rådgivning på demensområdet,
at der arbejdes videre med tiltag, og at disse forelægges til drøftelse for udvalget, når der er udarbejdet gennemarbejdede forslag.
at der med initiativerne er et fokus på tiltag, der bidrager til at holde fremtidige udgifter fra døren eller til at fremme personalets trivsel.
I år 2020 er der 3,56 mio. kr. i omstillings- og demografipuljen.
Der er udarbejdet et forslag til anvendelse af midlerne i 2020. I forbindelse med udarbejdelse af forslaget er der lagt vægt på,
Konkret foreslås midlerne anvendt til følgende formål:
Formål | Kr. |
Videreførelse af ansættelse af en ekstra demenskonsulent | 521.170 |
Fortsættelse af visitationsafdelingens mulighed for at købe ADL-udredninger (ADL: almindelig dagligdags levevis) hos Træning og Rehabilitering. | 364.820 |
Opgradering af døgnrehabiliteringsafsnittet på Carolineparken | 1.341.140 |
Forbedret hygiejne ved håndtering af hjælpemidler | 30.260 |
Videreførelse af yderligere 4 daghjemspladser til demensramte | 785.220 |
Bevægelse på arbejdspladsen | 523.890 |
I alt | 3.566.500 |
Det vurderes, at der er tale om tiltag, som bidrager til at reducere behovet for fremtidige udgifter eller til at fremme medarbejdernes trivsel.
Ingen
Kommunalfuldmagten
Der forventes at være 3.566.500 kr. til rådighed i omstillings- og demografipuljen i 2020. I det omfang at alle initiativer, der er sat i værk i 2018 og videreført i 2019, skal videreføres, mangler der finansiering til bevægelse på arbejdspladsen. Finansieringen af dette foreslås at ske fra den pulje på to millioner, som Udvalget for Social og Sundhed har fået til anvendelse på ældreområdet.
Ældrerådet
Forvaltningen anbefaler,
at forslaget sendes til høring i Ældrerådet inden endelig godkendelse i udvalget.
Godkendt.
Budgetopfølgningen pr. 30. september 2019 for Udvalget for Social og Sundhed viser et samlet merforbrug på 21,1 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget for 2019 eksklusive budgetoverførsler fra 2018 til 2019, jfr. tabel 1.
Inklusive overførsler forventes et mindreforbrug på 0,3 mio. kr., hvilket forklares i tabel 2.
I forhold til budgetopfølgningen pr. 30. juni 2019 er der sket en lille forværring i forhold til det forventede forbrug på 1,8 mio. kr. Den største ændring skal findes i et større forbrug på Sundhed og Rehabilitering på vederlagsfri fysioterapi og beslutning om fastfrysning af afregningen af hospicepatienter og specialiseret genoptræning. Det bemærkes, at den kommunale medfinansiering ikke er omfattet af principperne om overførselsadgang, men har mellemregning med kassen.
Forventede overførsler til 2020
I Udvalget for Social og Sundhed er der overført 21,4 mio. kr. fra tidligere år til 2019, jfr. tabellen nedenfor. Overførslerne kan bruges til at dække merforbrug i indeværende år eller bruges til at igangsætte projekter/investeringer i årets løb.
De væsentligste afvigelser er:
Aktivitetsbestemt medfinansiering:
Der forventes et merforbrug på 0,7 mio. kr., som vedrører en efterregulering for 2018.
Den kommunale medfinansiering er ikke omfattet af principperne om overførselsadgang, men har mellemregning med kassen.
Sundhed og Rehabilitering:
Som følge af problemer med Landspatientregisteret, som ligger til grund for afregningerne for specialiseret genoptræning, hospicepatienter samt færdigbehandlede patienter, har Sundheds- og ældreministeriet meldt ud, at afregningen for disse områder for 2019 fastfryses, og at der afregnes med et acontobeløb svarende til forbruget i 2018. Varde kommunes afregning for 2018 lå over budgettet, hvorfor der forventes en merudgift på 0,8 mio. kr. i 2019. Den kommunale finansiering er ikke omfattet af principperne om overførselsadgang, men har mellemregning med kassen.
På vederlagsfri fysioterapi forventes et merforbrug på 1 mio. kr.:
Overenskomsten for vederlagsfri fysioterapi er genforhandlet og nye regler er trådt i kraft pr. 1. januar 2019. I overenskomsten er der på landsplan indført en fast økonomisk ramme for hvor meget klinikkerne må afregne. Såfremt rammen overskrides, vil en tilbagebetalingsmekanisme træde i kraft, så der sker en regulering af afregningstaksterne året efter. Det betyder, at kommunerne på landsplan får en budgetsikkerhed.
I Varde kommune ser det imidlertid ud til at der må forventes en overskridelse på ca. 1 mio. kr. Der er ikke overførselsadgang på vederlagsfri fysioterapi, men mellemregning med kassen.
På genoptræning efter udskrivning fra sygehus forventes et mindreforbrug på ca. 1 mio. kr., som kan henføres til overgangsordningen i forbindelse med skift af leverandør pr. 1.1.2019.
Ældreområdet:
På mellemkommunale betalinger for ophold på plejecentre forventes et merforbrug på 4,5 mio. kr. Udgifter og indtægter fra andre kommuner har varieret de seneste år. Efter at der i år 2016 og 2017 netto har været en merindtægt på mellemkommunale betalinger, er der i 2018 en merudgift, som fortsætter i 2019. Det er primært indtægten fra andre kommuner, der har været faldende.
På hjælpemidler forventes et mindreforbrug på 0,5 mio. kr. Det er især udgiften til handicapbiler og boligindretning, der på nuværende tidspunkt ser ud til at få et mindreforbrug.
Uddannelsen af sosu-elever har et mindreforbrug på 1,5 mio. kr., som ikke er omfattet af principperne om overførselsadgang, men har mellemregning med kassen.
For respirationspatienter, hvor Regionen betaler 2/3 af udgiften, forventes et mindreforbrug på 1 mio. kr., da der har været et fald i antallet af patienter.
På kostorganisationen vedrørende borgere i eget hjem forventes indtægterne at blive 0,5 mio. kr. højere end udgiften til fremstilling af mad. Betalingen fra borgerne sker i henhold til det godkendte takstblad.
Social og Handicap (myndighed):
Der forventes et samlet merforbrug på myndighed på 11,6 mio. kr. fordelt på følgende hovedposter:
Der forventes en merudgift på 1,2 mio. kr. til Kofoedsminde, som er en specialinstitution, der bl.a. huser beboere, som har fået en dom eller som er idømt en foranstaltning i et åbent eller sikret miljø.
Der er afsagt dom i Guldborgsundsagen, så der er indregnet en udgift på 2 mio. kr. til betaling af botilbud til borgeren for 2019.
På udgifter til borgere på forsorgshjem forventes et merforbrug på 1,3 mio. kr. I 2018 var der 237 borgere fra Varde Kommune på forsorgshjem. I 2019 forventes der ca. 275 borgere.
For Aktivitets- og samværstilbud forventes en merudgift på ca. 1 mio. kr., som skyldes at der medio 2018 er kommet nye borgere til, der foruden basisydelsen har brug for ekstra ydelser.
Der forventes en mindreudgift på ca. 0,8 mio. kr. på substitutionsbehandling for stofmisbrugere. Budgettet er fra 2019 forøget med 1,1 mio. kr., som følge af varsling om øget patientsikkerhed i misbrugscenteret. På nuværende tidspunkt forventes hele beløbet ikke at blive brugt.
Derudover forventes der merudgifter på 6,6 mio. kr. til borgere i botilbud. Det drejer sig dels om tilgang af nye borgere, men også at enhedsprisen for en del af beboerne på bostederne er steget i 2019.
Anlægsbudget:
Der forventes en overførsel på 25,3 mio. kr. i forhold til det afsatte rådighedsbeløb inkl. overførsler fra tidligere år, jfr. bilag.
Maiken Cramer Schmiegelow deltager i behandling af sagen.
Budgetopfølgningen er foretaget på baggrund af løbende opfølgninger med de enkelte afdelinger på udvalgets område.
Økonomiafdelingen bemærker, at i forhold til de nye principper for overførselsadgang (godkendt 14. maj 2019 i byrådet) har fagudvalgene overførselsadgang med mer- og mindreforbrug mellem årene på alle områder bortset fra den kommunale medfinansiering/finansiering og enkelte andre områder, hvor det anses for uhensigtsmæssigt med overførsler.
Ingen
Varde kommunes økonomiregulativ
I forhold til budgetopfølgningen pr. 30.6.2019 er budgettet tilført bloktilskudsmidler på 139.265 kr. til styrkelse af synlighed og åbenhed om resultater. Beløbet anvendes bl.a. til køb af nye systemer og tilkøb til eksisterende systemer.
Det bemærkes, at budgetopfølgningen er ekskl. de historiske udgifter til Guldborgsundsagen.
Ingen
Forvaltningen anbefaler, at det indstilles til Byrådet,
at budgetopfølgningen tages til efterretning
at der fortsat arbejdes på at nedbringe merforbruget på det specialiserede område.
Godkendt
I arbejdet med Social og Handicap i Balance er det blevet synligt, at der er større fleksibilitet og mindre administration ved at flere sociale tilbud kategoriseres som Lokale Tilbud i Rammeaftalen. Rammeaftalen regulerer de styringsmæssige forhold ved køb og salg af pladser og fastsætter udviklingstendenser og -perspektiver på det specialiserede område. Følgende tilbud er omfattet af rammeaftalen i Varde Kommune:
1) Højt specialiserede tilbud med regional betydning: De mest specialiserede tilbud inden for en målgruppe i regionen.
2) Klyngetilbud: Salg af pladser til en eller flere kommuner.
3) Lokale tilbud, som er oprettet og drevet med sigte på egne borgere, men hvor der kan ske salg af enkelte pladser til andre kommuner. I så fald skal takstprincipperne fra styringsaftalen anvendes.
Definitionen ovenfor beror blandt andet på hvor mange kommuner udefra der anvender kommunens tilbud. For Rammeaftalen for 2021 er Socialsekretariatet ved at udarbejde forslag til, at alle tilbud med få borgere udefra per definition er lokale tilbud.
Forvaltningen har været i dialog med socialsekretariatet med henblik på at undersøge, hvorvidt udvalgte tilbud på Samstyrkens område i stedet for Klyngetilbud allerede fra 2020 kategoriseres som Lokale Tilbud, på de tilbud der ikke har borgere/ eller få borgere udefra. Tabellen nedenfor viser fordelingen.
Samstyrken | Antal pladser | Borgere andre kommuner | Lokalt tilbud fremadrettet | Klynge/ specialiseret |
Kirkegade | 10 | 1 | * |
|
Gartnervænget | 4 | 0 | * |
|
Rosenvang | 12 | 0 | * |
|
Løkkevang | 5 | 1 | * |
|
Humlehaven 2 | 5 | 1 | * |
|
Humlehaven 6 | 6 | 0 | * |
|
Humlehaven 72 | 6 | 2 | * |
|
Svaneparken | 5 | 0 | * |
|
Krogen 5 | 12 | 2 |
| * |
Kærhøgevej | 6 | 0 | * |
|
Østervang 105 | 5 | 0 |
| * |
Østervang §108 | 10 | 7 |
| * |
I alt | 86 | 14 |
|
|
Vidagerhus |
|
|
| * |
Lunden |
|
|
| * |
Jægumsvej |
|
|
| * |
Det bemærkes, at hvis tilbuddene omfattet af kategori 1) og 2) er der særlige aftaler i forhold til:
Det bemærkes, at takster og antal faste pladser, der er indberettet til Styringsaftalen gælder som udgangspunkt i hele 2020. Ændringer skal derfor kun helt undtagelsesvis foretages, hvor der er tale om helt ekstraordinære forhold herunder nedlæggelse af tilbud.
Maiken Cramer Schmiegelow deltager til punktet.
Det er forvaltningens vurdering at Varde kommune opnår større fleksibilitet og mindre administration, hvis tilbud hvor der begrænsede antal borgere udefra kan administreres og kategoriseres som Lokale Tilbud.
Forvaltningen bemærker, at botilbud med borgere fra andre kommuner fortsat er omfattet af rammeaftalens styringsaftale, herunder ændringer af takster.
Ingen
Kommunalfuldmagten
Ingen
Ingen
Forvaltningen anbefaler,
at udvalget godkender forslag til kategorisering af kommunens botilbud i henholdsvis Lokale Tilbud og Klynge tilbud/eller Specialiserede tilbud.
Godkendt
Orientering v/formanden
- Julefrokost
- KL’s Handicap og Psykiatrikonference d. 20. november 2019
Orientering v/direktøren
Udvalget blev orienteret.
På udvalgsmødet den 20. august behandlede Social- og Sundhedsudvalget en eventuel lukning af Vidagerhus. Udvalget ønskede sagen yderligere belyst.
Socialpsykiatrien har siden 2015 drevet botilbud efter Servicelovens § 107 i Janderup. Vidagerhus har plads til 10 borgere i alderen 18-35 år med komplekse psykiske vanskeligheder. Målgruppen på tilbuddet er bred og omfatter unge der har selvskadende adfærd, ADHD, skizofreni, Autisme spektrum forstyrrelser, nedsat kognitivfunktionsniveau uden dette er den primære årsag til botilbud, angst, depression, lettere misbrug og andre relaterede problemstillinger.
Det forventes jf. budgetopfølgningen 31.6 et merforbrug på 1,2 mio. kr.. Denne vurdering er siden yderligere forværret som følge af fraflytning af endnu en borger, hvorfor den nye vurdering er, at der forventes et merforbrug i 2019 på 1,4 mio. kr.
Vidagerhus har både i 2018 og 2019 oplevet nedadgående efterspørgsel og det har været svært at få de 10 pladser besat. I første halvår af 2019 har den gennemsnitlige belægningsprocent været 76%. Det er der den lave belægningsgrad i kombination med det relativt lave antal pladser, der skaber en økonomisk udfordring på botilbuddet.
Den nedadgående efterspørgsel skyldes, at Varde Kommune ligesom andre kommuner i højere grad benytter sig af socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 til borgere med psykiske vanskeligheder. Et tilbud om socialpædagogisk støtte i stedet for botilbud betyder, at borgeren kan blive boende i egen bolig, således at tilbuddet ikke griber så meget ind i borgerens liv.
Overordnet set kan man håndtere udfordringen på 2 forskellige måder:
Se bilag for en uddybning af de 2 spor.
Forvaltningen vurderer at det ikke er rentabelt at drive Vidagerhus videre fordi det allerede er forsøgt at udvide målgruppen og øge salget af pladser. Det har ikke haft den ønskede effekt.
Social og Handicap vurderer i samarbejde med Center for Ejendomme at bygningerne, som er på 917 m2, kan sælges. Men det er en begrænset målgruppe, hvorfor det vil være vanskeligt at sige noget om markedsprisen. Der er planlagt at gennemføre en analyse af de fremtidige kapacitetsbehov på området, et salg bør afvente denne analyse.
Ingen
Servicelovens § 107
Økonomi estimerer foreløbigt, at der vil være en udgift på 3,4 mio. kr. for Varde Kommune ved lukning af tilbuddet. Medarbejdernes opsigelsesperiode og takstindtæger kan betyde ændringer i udgiftens størrelse. Et eventuelt salg af bygningerne er ikke modregnet udgiften.
Vidagerhus er et forholdvis dyrt tilbud og borgerne fra Varde Kommune vurderes, at kunne overflyttes til mindre omfattende tilbud, hvilket vil give en besparelse på myndighedsbudgettet. Derfor vil udgiften til lukning af tilbuddet være hentet efter det første år.
Ingen
Forvaltningen anbefaler,
at udvalget beslutter hvilken af de to muligheder for fremtidig drift der iværksættes.
at Udvalget sender forslag om lukning af Vidagerhus i høring hos Socialpsykiatriens MED inden der træffes endelig beslutning om lukning, hvis denne mulighed vælges.
Udvalget valgte mulighed nr. 2 og at det sendes i høring hos Socialpsykiatriens MED inden der træffes endelig beslutning om lukning.
Steen Holm Iversen
Høringssvarene blev taget til efterretning og udvalget besluttede at påbegynde lukning af Vidagerhus.